Sidor

fredag 18 mars 2011

Privatiseringarna har gått för långt!

I dagen DN finns en debattartikel skriven av Johan Färm, specialist på samhällets krishantering.

Artikeln är skrämmande.
I omvärlden sker mycket "oroligheter" nu. Men om vi ska hålla oss till lilla Sverige väl skyddat från t ex stora jordbävningskatastrofer, så är det ändå inte en fråga OM utan NÄR vi får en katastrof här hos oss.

Artikeln handlar om att här är problemet inte idag att samhället inte längre ser ut som det gjorde 2004 (tsunamin).
Omfattande del av av t ex sjukvård utförs av privata rådgivare. En undersökning från i höstas visar dock att kommunernas samverkan med det privata näringslivet visade på stora brister.
Vilka privata vårdbolag, privat hemtjänst, äldreboende, bemanningsföretag eller utförare av vägunderhåll skulle idag få igång ett fungerande samarbete med övriga delar av svenska samhället i händelse av kris??????

En kris kan göra en del sjukhus utan el pga av den bristande samordningen. Liksom att de kan bli utan mat och personal. Hemtjänsten kan upphöra fungera. Och kommunerna skulle inte längre veta vilka vårdtagare de har ansvar för!!

De vet inte var de bor, eller var nycklarna till dem finns. Om de lyckas ta reda på detta så har de inte personal att skicka. Dom här bristerna kan göra att sjuka inte får mat och vård.
Vägarna inte ens kommer vara framkomliga.
Sannolikheten att alla svenskar snabbt skulle få info om dett inträffar är liten.

Det finns idag ingen som tar helhetsansvaret för detta. Myndigheterna som har krisansvaret förbiser att näringslivet idag tagit över mycket av den offentliga servicen.

Datt är mycket skrämmande! Även om vi är förskonade från allvarliga jordbävningar har vi- och kommer att drabbas av stormar och andra katastrofer som kan slå ut el mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar